Nalatenschap

Moet je doen – Zelfs al heb je geen wettige erfgenamen.

Overlijden is al even onvermijdelijk als het betalen van Belastingen, maar het zal een rustig gevoel geven als de financiële kant tenminste goed geregeld is. Zelfs voor een alleenstaande is dit zeer belangrijk, als er mensen zijn die je nastaan – kinderen, familieleden, geliefden.

Het is gewoon een feit: ook voor alleenstaanden is het nodig een testament te maken. Als je geen echtgenoot of echtgenote hebt en misschien ook geen kinderen, zou je denken, dat dit voor jou niet geldt, maar voor wie bezit en schulden en bovendien familie heeft is het absoluut noodzakelijk. Wil je dat je ouders je bezittingen ontvangen? Of wil je dat je muntenverzameling en dergelijke naar je broer of zus gaan? Of wil je je nichtjes en neefjes geld nalaten om van te gaan studeren? Als je geen testament hebt weet niemand van deze wensen af en zullen ze ook niet uitgevoerd worden. Dus…maak een testament.

In de volgende lijst staan de voordelen van het regelen van je nalatenschap. Ga eens na of deze punten ook op jou van toepassing zijn:

  • Het kan je helpen om bepaalde belastingen te omzeilen.
  • Je kunt zelf bepalen waar jouw geld naartoe gaat (om bijvoorbeeld familieruzies over je bezittingen te voorkomen)
  • Je kunt kinderen of andere familieleden financieel helpen, minderjarige of gehandicapte familieleden bijvoorbeeld.
  • Het voorkomt vertragingen in de verdeling van je nalatenschap.
  • Het vermindert de kosten van beheer van de nalatenschap (die anders hoog kunnen oplopen)

Als je over dit deel van je financiële planning gaat nadenken zullen er veel beslissingen moeten worden genomen.