Uitgaventips: een top 10

  1. Betaal eerst uzelf. Beschouw uw pensioen als heilig en betaal het eerst. Wanneer u wacht tot het einde van de maand (of jaar…) om te zien wat er over is nadat u andere zaken heeft betaald, is er vaak niets meer over.
  2. Maak een overzicht. Door op uw uitgavenpatroon te letten, helpt u uzelf meer grip te krijgen op het betalen van rekeningen en heeft u meer grip op uw uiteindelijke doelen.
  3. Wat geeft u uit. Dit is het belangrijkste gedeelte. Het is ook een goede manier om goede uitgavenpatronen te ontwikkelingen.
  4. Roei met de riemen die u heeft. Dit kunt u doen door een aantal nieuwe gebruiken in uw dagelijkse manier van leven op te nemen, zoals het maken van een overzicht.
  5. Betaal uw leningen af. We hebben er een heel onderwerp over geschreven omdat het zo belangrijk is voor u financiële planning. Kijk er zeker even door.
  6. Zorg voor een reservepotje. Dit is een van die categorieën van uw overzicht die u niet moet wegstrepen. Wanneer u het eenmaal heeft opgebouwd naar drie tot zes maal het maandelijkse bedrag, houdt u het daar en gebruikt u het voor noodtoestanden.
  7. Haal zoveel mogelijk uit uw geld. Koop waar voor uw geld. Ga naar supermarkten en koop groot in en koop alleen dingen die u echt nodig hebt, wacht tot het uitverkoop is (bij bijvoorbeeld kleren) en koop een ouder model (bij bijvoorbeeld auto’s en kleine apparaten). Het is waarschijnlijk dezelfde kwaliteit voor een betere prijs.
  8. Ga minder uit eten. Het is duur om uit te gaan eten. Zowel het eten als de service zijn thuis toch beter.
  9. Geef minder uit aan vervoer. Veel mensen hebben een tweede auto die ze eigenlijk niet echt gebruiken. Spaar geld door een tweedehands auto te kopen en vaker met het openbaar vervoer te reizen.
  10. Minder woonlasten. Dit kunt u doen door een kleiner huis te huren met minder gemakken. Wanneer u een huis wilt kopen, lijkt dat in het begin duur, maar het kan een goede investering zijn.